Alltför personlig patientkontakt anmäld

En barnpsykiatriker i Skåne som blev för personlig med en patient anmäls nu av Socialstyrelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarnämnd (HSAN).

Läkaren blev ansvarig för vården av en 15-årig flicka år 2001. Efterhand blev psykiatrikern och flickan allt mer personliga, och flickans föräldrar anmälde läkaren till Socialstyrelsen.

Förrvärrade tillståndet
Enligt Socialstyrelsen borde läkaren varit observant på patientens manipulativa läggning, och inriktat behandlingen mot att sätta gränser. Men i stället gjorde hon tvärtom. Brev till patienten visar enligt Socialstyrelsen att flickan blev en del i läkarens egna personlig känslomässiga sfär. Enligt Socialstyrelsen förstärkte läkaren patientens manipulativa drag, och hon har därigenom gjorde flickan sämre.

Oprofessionell patientkontakt
Läkaren anmäls nu till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Socialstyrelsen yrkar på disciplinär påföljd, eftersom läkaren inte haft en tillräckligt oprofessionell hållning i kontakten med patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".