Lisa Lindström vill att det ska bli lättare att ta sig runt med cykeln i Malmö. Foto: Patrik Hekkala/SR
Malmö

Malmö pekar ut vägen mot framtiden

1:34 min

Igår bjöds malmöborna in av staden för att delta i ett tre temakvällar om det framtida Malmö. Anledningen är att Malmö stad arbetar just nu med att ta fram en ny översiktsplan som ska blicka två decennier in i framtiden. 

Igår ställdes frågan: Hur kan stadsplaneringen bidra till en socialt hållbar stad? Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson om hur Malmö ser ut om 20 år.

– Det nya Malmö hänger samman. Vi har fyllt igen de obebyggda luckorna. Och då menar jag att i många bostadsområden saknas arbetsplatser. Där måste vi komplettera det med jobb. Jag tänker mig också ett väldigt intressant möte. Vi har ju redan arrangerat mötet med havet på ett jätte fint sätt. Men också hur vi möter vårt jordbrukslandskap. Det är nästa stora utmaning, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör

I Malmö stads förslag till en ny översiktsplan 2012 och som ska blicka in i framtiden, så är huvudinriktningen alltså förtätning av redan byggda statsområden. Malmö kommer också att huvudsaklig fortsätta växa söderut istället för mot Lund.  

Men Stadsbyggnadsdirektören lockas och tror på ett sammanvuxet Lund-Malmö efter att det inte finns mer plats att bygga på.

– Jag kan misstänka att runt 2050 eller något sådant. Då kommer det att vara intressant att växa ihop med Lund, säger Christer Larsson.

Trots fina framtidsdrömmar så återstår stora utmaningar i framtiden. En är att havsytan kommer att ligga på en helt ny nivå. Och i den nya översiktplanen har man tänkt på det.

– Nu höjer vi ju lägsta grundläggningshöjd i den översiktsplan som kommer. Men vi behöver skaffa oss en barriär.

Vad tror då Malmöborna själva? Hur blir Malmö mera hållbart två decennier in i framtiden?

– Jag har hört lite om spårvagnar och grejer. Det skulle kunna göra staden lite mera hållbar och sammanhållen, säger Simon Almkrans från Malmö.

– Jag tycker man ska göra det mycket enklare för alla cyklister att cykla överallt i Malmö, säger Lisa Lindström, Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista