Bönder kräver sänkt diselskatt

Dieselskatten för bönderna måste sänkas om inte det skånska lantbruket helt ska konkurreras ut av andra eu-länders bönder.

Det menar LRF Skåne, som länge efterlyst billigare diesel, och nu säger ifrån på skarpen.

Men istället för en sänkning, diskuterar regeringen och samarbetspartierna just nu snarare en höjning av diselskatten med 30 öre.

- Det är frustrerande att regeringen och samarbetspartierna inte kan inse hur viktigt det är för svenskt jordbruk att vi får konkurrensneutralitet, säger Christer Laurell är ordförande i LRF Skåne.

Två traktorer illustrerar skillnaden mellan dansk och svensk dieselskatt. För samma kostnad kan den danska traktorn köra tusen meter längre än den svenska.

Dieselskatten i Danmark är nämligen 2 kronor och 83 öre lägre per liter än i Sverige, där skatten idag ligger på 3 och 33 litern.

Kravet från de svenska bönderna har varit att skatten ska sänkas med 3 kronor litern för att hamna i nivå med de övriga nordiska länderna, men i värsta fall kan man även tänka sig en sänkning med 2 kronor. Det skulle innebära en besparing på 1 miljard kronor om året för Sveriges bönder.

Fredrik Jörgensen odlar spannmål och sockerbetor och föder även upp gäss på sin gård utanför Burlöv. Att en hög skatt skulle tvinga fram ett miljövänligt alternativ till diesel menar han är nonsens. Följden av hög dieselskatt blir istället att det inte finns några pengar över till utvecklingen av miljövänligt bränsle.

För Fredrik Jörgensen skulle en sänkning av dieselskatten med 2 kronor innebär en kraftig besparing:

- Sänkningen hade betytt 60000-70000 kronor jag hade kunnat lägga på annat.

Men har du förståelse för att man vill ha kvar skatten för miljöns skull

- Om den hade gjort nytta för miljön hade jag inte sagt något. Men nu går pengarna i det stora svarta hålet…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista