Ökning av svart arbetskraft från Polen

Antalet polacker som kommer till Sverige för att arbeta svart har ökat kraftigt i sommar. Passagerarna med Polenfärjorna mellan Ystad och Swinoujscie ökat med 25 procent under årets första sju månader.

Fackförbundet Kommunal, som möter polackerna vid färjan, är övertygad om att allt fler svenska företag utnyttjar billig polsk arbetskraft.

Tidigt på tisdagsmorgonen kommer den billiga Polenfärjan i hamn. I bilarna som kör av sitter det mest ihopträngda unga män. De rullar ner sidorutan och tar en broschyr om vad den avtalsenliga lönen i Sverige är.

De första sju månaderna i år har antalet resenärer till och från Polen ökat med 24 procent, och antalet personbilar ökat med 26 procent, jämfört med förra året.

–Som vi har sett, så har det tillströmmat väldigt mycket arbetskraft i år. När det kom 40 bilar i fjol, kommer det i varje fall 80 till 100 bilar i år, säger Ulf Hansson från Kommunal, som leder fackets projekt Ordning och Reda.

Trots att statistik från skatteverket i Skåne visar en ökning på sju procent när det gäller vita jobb för utlänningar, är facket övertygat om att svartjobben inte minskat.

–Det är ju den svarta arbetskraften som ökat, säger Ulf Hansson bestämt.

83 kronor i timmen är den lägsta avtalsenliga lönen inom lantbruket. Det hade Marek läst i broschyren från Kommunal, men ändå nöjde han sig med 40 kronor i timmen, när han jobbade på några gårdar i sommar.

–Tre dagar i Sverige motsvarar en månadslön i Polen, säger Marek som vill vara anonym. Det var mycket trevligt, man kände sig som en familjemedlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".