Läraren Elena Lauritsen leder leken. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Tusentals barn går i två skolor

2:01 min

Omkring 2 000 barn i Malmö går i extraskolor. Men deras vanliga skolor vet inte vad barnen undervisas i. Ofta handlar det om avancerad undervisning med utbildade lärare.

– Vi lekte och läste och skrivde, läspar Oskar Kapus som är sex år gammal.

Han går i den ryska skolan som har verksamhet varje söndag i ABF-huset i Malmö och som drivs av föreningen Skruv.

Skolan startade för tre år sedan som en föräldragrupp, men har nu utbildade lärare som undervisar i flera ämnen, bland annat ryska och matematik. Drygt 60 barn är inskrivna.

Det finns omkring 40 liknande skolor i Malmö som drivs av föreningar. Barnen får allt från läxhjälp till mer avancerad undervisning, bland annat på somaliska och arabiska. Religionsundervisning är vanligt. Men kunskaperna i den vanliga skolan om vad extraskolorna gör är dåliga.

– Man har alltid tyckt att "Ja, det är föreningar som sysslar med lite koranskolor och sånt". Men man har inte ens varit där och tittat på den andra verksamheten, säger Laïd Bouakaz, lektor i pedagogik och forskare vid Malmö högskola.

Han hävdar att barnens skolresultat skulle bli bättre om den vanliga skolan kunde samarbeta med extraskolorna.

– Helt säker på att det blir bättre resultat. All forskning stödjer det, säger Laïd Bouakaz.

Ofta har extraskolorna utbildade lärare och många ger avancerad undervisning, till exempel i hemspråket. Barnen föredrar ibland föreningarnas undervisning framför hemspråksundervisningen i den vanliga skolan. Lilya Nikolaidis, verksamhetsledare på den ryska skolan berättar att barnen tycker att den vanliga skolans hemspråksundervisning ofta är tråkig eftersom deras kompisar inte går där.

– Men när de kommer till oss är de stolta och glada och berättar sedan för sina kompisar vad de har gjort hos oss på söndagarna. Det är en helt annan grej, säger Lilya Nicolaidis.

Anna Bubenko

anna.bubenko@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista