Lokföraren skadades när ett X2000-tåg backade in i en stoppbock på Malmö C. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Malmö

Avsvimmad lokförare körde in i stoppbocken

1:27 min

Föraren av X2000-tåget som kraschade in i en stoppbock på Malmö C på nyårsdagen hade svimmat och kunde därför inte stanna tåget. Det visar SJ:s utredning av olyckan.

– Det berodde på en för operatören okänd sjukdom, som inte hade upptäckts i de regelbundna läkarkontrollerna. Därför är händelsen unik, säger Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ.

Sedan olyckan har SJ låtit föraren av olyckståget genomgå omfattande läkarundersökningar och tester och de har visat att han lider av en mycket ovanlig sjukdom. Föraren, som har arbetat länge på SJ, har genomgått läkarkontroller enligt de regler som Transportstyrelsen har satt upp, men sjukdomen som orsakade svimningen har inte hittats då.

Föraren som höll på att köra in ett X2000 till ett spår på Malmö C svimmade ungefär 30 sekunder för kraschen och tåget hade då en hastighet av cirka 35 km/tim. 

Sedan tidigare har Trafikverket konstaterat i sin utredning av olyckan att inga tekniska fel konstaterats. Föraren som körde olyckståget har inte fått köra tåg sedan olyckan och får inte göra det framöver heller.

Detta har hänt sedan tågkraschen

 #text=4697288#mot Stockholm klockan 11.17 men när föraren en stund före avgång skulle köra fram tåget till plattformen hände något och tåget rände rakt in i stoppblocket inne på Malmö C.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista