Danmark

Stora utmaningar för ny dansk regering

2:00 min

I dag har danskarna vaknat upp till ett nytt politiskt landskap med en svag vänsterregering och med landets första blivande kvinnliga statsminister, Helle Thorning Schmidt. Hon har knappt gnuggat nattsömnen ur ögonen innan ett av hennes stödpartier, Johanne Schmidt Nielsen i rödgröna Enhedslistan, utmanar henne.

–  I utlänningspolitiken kommer vi nog hamna i slagsmål med Socialdemokraterna, men det drar vi oss inte för.

Hon muckar gräl och utlovar slagsmål. Hon är en av valets stora stjärnor, som anses vara anledningen till att Enhedslistan tredubblats.

Partiet beskrivs som en kompott av gamla marxister och unga feminister och nu kräver de inflytande.

Socialdemokraterna och partnern, vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti, gjorde båda dåliga val och kan inte regera utan Enhedslistan och det socialliberala Radikala Venstre, som också gjorde ett mycket bra val.

Frågan är om man kan säga att Danmark har fått en riktigt röd regering. Lars Dencik är professor i socialpsykologi vid universitetet i Roskilde.

– Nej, det kan man absolut inte säga. Regeringen kan komma att se ut så, men de har inte ett sådant parlamentariskt underlag. Jag skulle kalla det ett rörligt landskap, där det inte finns några fasta klippor som definierar landskapet. Där kan det bli många lösa konstellationer.

– Jag skulle tro att det blir en situation där man kommer att bilda koalitioner för olika frågor. Nu kommer det bli mycket mer oavgjort hur saker och ting kommer att falla ut.

Dansk Folkeparti har mist sitt inflytande, men är fortfarande Danmarks tredje största parti och Pia Kjaersgaard kan inte räknas ut. Hon säger att den nya regeringen kommer att få problem.

– Jag tror att det blir skit och det har jag sagt hela tiden. Danmark har stora ekonomiska bekymmer och de kommer få problem.

I dag är det bara landets första kvinnliga statsminister, Helle Thorning Schmidt, som tror att det blir ett smidigt samarbete.

– Jag tror det blir riktigt bra.

Jens Ericson, Köpenhamn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.