Två döda och fyra allvarligt skadade

Två personer har omkommit och fyra personer har skadats allvarligt vid tågolyckan i Nosaby. Ytterligare 37 personer har förts till centralsjukhuset i Kristianstad. När larmet gick i morse startade omedelbart krisorganisationen på sjukhuset.

– När vi fick in larmet så utlöstes ett katastrofläge på sjukhuset. Detta innebär en totalomställning av sjukhusets funktion. Från den vanliga planerade verksamheten, till att fokusera på att ta hand om svårt skadade, berättar överläkare Göran Emtesjö.

– När det sker en olycka av den här omfattningen i Skåne så sprider ju sig larmet. Sjukhusen i Lund, Helsingborg och Ängelholm har intaget varierande grad av beredskap.

Behövde inte be om hjälp
Eftersom det varit så få allvarligt skadade har dock sjukhuset i Kristianstad klarat av att ta emot alla skadade, och inte behövt be om hjälp från de andra sjukhusen.

– Vi har hanterat de fyra svårast skadade. Två stycken befinner sig i nuläge på operationsavdelningen. Resterande inlagda patienter kommer att undersökas och värderas igen för det kan vara så att man har allvarliga skador som inte först ger symptom, säger överläkare Göran Emtesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista