150 euro i timmen - för fyra polacker

Polacker som kommer till Sverige får att arbeta får inte bara en låg lön, 150 euro i timmen för fyra personer. I bland blir de lurade på hela lönen också.

P4 Radio Malmöhus berättade i morse att allt fler polacker söker sig till Sverige för att jobba svart.  

Utanför färjeterminalen i Ystad träffade Sveriges Radio Malmö Maciek Wiater och tre kamrater som blivit blåsta på 7500 kronor i lön, och inte hade pengar till färjan och bensinen de 100 milen hem till Zakopane i södra Polen.

Arbetsgivaren i Höör ansåg att poolen de byggde blev sned, och höll inne lönen.

Därefter blev de vräkta av polisen från campingstugan, har fått sova i bilen. Allt mer desperata sökt sig till färjeterminalen i Ystad.

Under intervjun ringer mobiltelefonen och de fyra får ett mobilnummer till en man som ha hjälp med målning. Vår tolk Isabella Nilsson ringer upp och förhandlar. Lönen blir 15 euro i timmen. För alla fyra. Svart. (Cirka 37,50 kr i timmen per person). Då ingår mat ingår, men de får fortsätta att sova i sin lilla blåa Opel Kadett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista