Skåne

Kampanj ska minska akuta trycket

1:33 min

Region Skåne ska lätta på trycket på akutmottagningarna genom att satsa två miljoner kronor på en informationskampanj till barnfamiljer. Kampanjen ska få föräldrar att ringa till Sjukvårdsrådgivningen istället.

– Jag har jobbat inom vården i fyrtio år och jag vet ju att folk gärna går till akuten. Vi har försökt att få dem att sluta, men de går dit ändå. Så blir det mer satsning på detta blir det jättebra, säger Barbro Nilsson, som jobbar på Sjukvårdsrådgivningen.

I dag är runt 30 000 besök på akutmottagningarna under ett år besök som egentligen kunde ha hanterats av andra vårdgivare, enligt en utredning som gjorts i Region Skåne.

För att vända den här utvecklingen satsar nu Region Skåne därför på informationskampanjen till föräldrar, säger Gilbert Tribo, folkpartistiskt regionråd.

– Vi ser ju att vi har en hel del barnfamiljer som söker hjälp på akutmottagningarna för sjukdomar som de egentligen skulle kunna få hjälp för på vårdcentralen, säger Gilbert Tribo.

Kampanjen som drar igång i höst ska nå föräldrar via flera olika kanaler, bland annat via barnhälsovården, skolor, förskolor, föräldratidningar och nätet.

Men för att det sedan ska fungera så bra som möjligt säger Gilbert Tribo att sjukvårdsrådgivningen också måste utvecklas.

– Där pågår nu ett intensivt arbete på Sjukvårdsrådgivningen. De säkerställer sin personal så att de finns där när människor ringer.

Ingrid Andersen rullar barnvagnen framför sig genom centrala Malmö och hon tycker att informationskampanjen är viktig. Enligt henne är det ibland bättre att inte åka till akuten direkt när ett barn blir sjukt.

– Om man kommer in på barnakuten så finns det ibland barn som är riktigt sjuka, och då kan de smitta ens eget barn som kanske inte är så sjukt. Det är därför inte så fördelaktigt att sitta där och vänta, om det ändå är något som man kan avvakta med och gå till läkaren nästa dag istället.