Danmark

Kritiserade kontroller stoppas

1:28 min

De skärpta gränskontrollerna som Danmark varit på väg att bygga upp vid gränserna mot grannländerna stoppas sannolikt. Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti vill efter valet skrinlägga alla planer.

De skärpta gränskontrollerna som Dansk Folkeparti krävt för att gå med på en stor ekonomisk uppgörelse med den tidigare danska regeringen, innebär flera bommar och fler tullare vid gränserna mot Sverige och Tyskland. Avdelningschefen på den danska tullen, Mette Helmundt, har sagt att kontrollerna framförallt ska riktas mot narkotika och vapen.

Planerna på skärpt gränskontroll har mött starkt motstånd – dels från Tyskland men även EU-kommissionen har varit kritisk och uttryckt oro för att det danska beslutet kan strida mot Schengenavtalet. I Skåne har oron varit stor för att kontrollerna ska försvåra integrationen över Öresund.

Efter Socialdemokraternas valseger i Danmark meddelar den kommande nya röda regeringen att arbetet stoppas. Ole Sohn från Socialistisk Folkeparti säger till Danmarks Radio att tullarna kommer att göra större nytta, om de inte är låsta till gränsövergångarna.

– Det är mycket mer effektivt att tullarna kan operera både vid gränserna och i inlandet för att bekämpa kriminalitet, och det är det vi vill, säger han.

Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard säger att det blir den nya regeringens problem, om man nu väljer att stoppa gränskontrollerna, men hon tror att det kommer att väcka protester.

– Men det kan inte jag riktigt göra något åt, säger Pia Kjaersgaard till Danmarks Radio.