Malmö

Malmös första "Nattis"

1:57 min

Nu är Malmös allra första nattöppna förskola igång. Efter två veckors inskolning var det i helgen dags för barnen att packa ner nappar och gosedjur för premiär övernattningen på Rönnens förskola.

Zacharias, som just fyllt ett har fått på sig nattblöja och är i full färd med att borsta tänderna. Mamma Emma Eskilsson ska för första gången lämna honom en hel natt och är med och förbereder. För henne betyder det här en enorm lättnad:

– Det känns skönt för jag har ju alltid jobbat natt. Jag har undrat länge om de inte skulle öppna något. Tidigare har jag tvingats be mina föräldrar och vänner om hjälp och så har jag fått tacka nej till jobb ibland för att man är ensamstående. Så det är skönt, säger Emma Eskilsson.

Efter påtryckningar både politiskt, men framför allt ifrån föreningen makalösa föräldrar, en sammanslutning av ensamstående föräldrar som under ett helt år arbetat aktivt för det här, är nu Malmös fösrsta "nattis"igång.

Framför allt är det just ensamstående föräldrar som behöver plats till sina barn men trots det finns barnomsorg på natten bara på några få platser i Skåne idag. Kommunerna är nämligen inte enligt lag skyldiga att erbjuda annat än dagöppna förskolor.

På Rönnens förskola som redan sedan tidigare har kvällsöppet har man nu plats för 20 övernattande barn. Visar sig intresset vara stort går man sen vidare Malmös ytterligare fyra kvällsöppna förskolor.

Enligt beräkningar behöver omkring 50 barn omsorg på natten i Malmö och Ulla Sundin, chef på Rönnens förskola känner redan av trycket:

– Det är stort. Det ringer föräldrar varje dag och frågar hur de kan få en plats så det kommer att bli fullt, säger Ulla Sundin.

Små sängar ställs fram och det bäddas med egna kuddar och täcken, napar och gosedjur plockas fram. Snart är det dags för mamma att gå till jobbet och Zhackarias att somna. Lite ovant men Emma Eskilsson är lugn:

– Jag tror det går hur bra som helst. Får han bara nappen så är det god natt.