Ett år efter valet

Facken fortfarande splittrade till aktiva Sverigedemokrater

1:33 min

Splittringen inom fackföreningsrörelsen är fortfarande stor kring hur man ska hantera medlemmar som är aktiva Sverigedemokrater.

Tidigare har vi berättat om Transportförbundet som hittills har uteslutit ett 10-tal medlemmar på grund av deras engagemang i SD. Men andra förbund gör andra bedömningar.

– Sverigedemokraterna är ändå ett parti som har kommit in i Sveriges riksdag genom val som har skett på demokratiska grunder. Det kan man tycka vad man vill om men det tar vi inte hänsyn till när vi fattar våra beslut. Det som räknas är vad man säger och hur man agerar i sin roll som medlem eller förtroendevald i Kommunal, säger Tobias Baurin som är förste vice förbundsordförande på Kommunal.

Efter valet förra året debatterades fackföreningarnas roll och inställning till Sverigedemokraterna flitigt. Bland annat Vårdförbundet gick ut och sa att inga aktiva Sverigedemokrater fick vara förtroendevalda hos dem. Och så resonerar flera av de stora fackförbunden, bland annat Akademikerförbundet som också har uteslutit en medlem som var aktiv Sverigedemokrat efter valet 2006.

Men det finns också de som tycker att medlemmarnas politiska åsikter är deras egen sak, oavsett parti. Så länge de följer fackens etiska regler. Till exempel Polisförbundet och Kommunal. Men där har man inte heller haft några större problem med förtroendevalda som är aktiva inom Sverigedemokraterna.

– När man får ett förtroendeuppdrag hos oss så får man en gedigen utbildning i våra värderingar och det är en stor orsak till att vi inte har haft några fall med förtroendevalda som har hamnat på förbundsstyrelsens bord. För då ser man vilka andra värderingar som går stick i stäv med våra, säger Tobias Baurin.

Läs mer:

Svjetlana Pastuhovic
svjetlana.pastuhovic@sverigesradio.se
040-666 55 25