Malmö

(V) tar ton om konserthuset

1:38 min

Det rödgröna samarbetet i Malmö kan vara i gungning efter att Socialdemokraterna gjort upp med Moderaterna om bygget av det nya konsert- och kongresshuset i Malmö. Utan att ha med sig Vänsterparitet.

– Socialdemokraterna, Moderaterna och övriga partier har kommit överrens om att de vill bygga ett nytt konserthus som kostar i runda slängar 50 miljoner om året. Men ingen har velat prata finansiering. Därför har vi reserverat oss mot beslutet, säger Anders Skans (V).

Vänsterpartisten Anders Skans menar att det är viktigt att finansieringen för det framtida konsert och kongresshuset är klart redan nu, om inte menar han att budgetsamarbetet som rödgröna majoriteten har i Malmö kan vara hotat.

Men kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Ilmar Reepalu menar att den exakta finansieringen nästan är omöjlig att prata om just nu.

– Alltså vi pratar om 2014-2015 och hur vår ekonomi och hur skatteintäkterna ser ut då kan nog ingen spåna kring, säger Ilmar Reepalu.

Ilmar Reepalu menar att beslutet om ett bygge av nytt konsert- och kongresshus inte är några konstigheter alls då bara Vänsterpartiet reserverat sig mot beslutet.

– Det är väl ett väldigt bra beslut, om man kan ha 90 procent av rösterna i fullmäktige med sig, så är det väl ett väldigt starkt beslut, säger Ilmar Reepalu.

Anders Skans menar att det ändå blir konstigt när den styrande rödgröna majoriteten inte fått vara med och diskutera finansiering av en så stor fråga som han menar att nytt konsert- och kongress hus är. 

– Det blir ju den styrande rödgröna majoriteten som måste komma överens, det är det vi ser som väldigt svårt när vi inte får ta diskussionen om summans storlek innan beslutet fattas, säger Axel Skans.