Ett år efter valet

Elever på Bladins nobbade SD

1:45 min

Sverigedemokraternas framfart i skolvalet i Skåne förra året väckte många reaktioner. Men på privatskolan Bladins gymnasium i centrala Malmö fick partiet inte en enda röst.

Många skolor började jobba mer med värdegrunden.

– Många här har internationella bakgrunder, alla här kommer från olika håll, olika länder, olika städer, olika miljöer helt enkelt, säger Iman Eneim som tror att skolans internationella inriktning är en av orsakerna till att Sverigedemokraterna inte fick en enda röst.

Johan Lindén som också går i trean säger att det heller aldrig fanns några vibbar som pekade på att partiet skulle vara populärt på skolan.

– Jag har pratat med folk på andra skolor och de kände att det låg i luften redan innan valet, precis som jag kände att Sverigedemokraterna inte hörde hemma på Bladins.

Debatterna inför skolvalet var också många på Bladins och lärarnas grundliga lektioner kring partierna kan ha påverkat valresultatet, säger Emelie Hägerström i tvåan.

– Då blir man mer förberedd och bildar sig sin egen uppfattning och vet vad man ska rösta på.

Emelie Hägerström säger även att hon inte röstade på Sverigedemokraterna eftersom hon tycker att partiet saknar en jämställd syn på samhället.

Men rektorn Fredrik Hemmensjö blev förvånad över att Sverigdemokraterna inte fick en enda röst.

– Men tanke på hur det har sett ut på de andra skolorna och hur framgångsrikt SD gick fram i riksdagsvalet trodde jag också att en del elever skulle rösta på SD hos oss.

Är det bra att det inte finns några Sverigedemokratiska väljare här på skolan?

– Det är en svår fråga att svara på. Egentligen är det inte bra, vi lever i ett demokratiskt samhälle och är det människor som har åsikter som ändå är förenliga med den demokratiska traditionen, som jag utgår ifrån att Sverigedemokraterna har eftersom de är folkvalda, så är det klart att det ska få finnas Sverigedemokrater här också, säger Fredrik Hemmensjö.