Anrik kursgård brann ner till grunden

Anrika Nils Holgerssons kursgård i Västra Vemmenhög, utanför Skurup totalförstördes i en omfattande brand tidigt på söndagsmorgonen. Även kyrkan i Västra Vemmenhög drabbades av en mindre brand men den släckte räddningstjänsten snabbt.

– Hela gården var övertänd när vi kom dig. Det är en kringbyggd fyrlängad gård där samtliga byggnader har brunnit, säger Anders Wirén är informationsbefäl vid räddningstjänsten i Skåne.

Stor styrka försökte släcka
Räddningstjänsten fick larmet om branden i den anrika korsvirkesgården 05:19 på söndagsmorgonen. Ett tiotal fordon och runt 40 personer från Skurup, Ystad, Trelleborg, Anderslöv, Klagstorp och Svedalas räddningstjänster har arbetat med att försöka släcka branden som snabbt brände av gårdens halmtak.

Risken för spridning liten
Men gården gick inte att rädda. Det finns inga andra hus eller byggnader i närheten och räddningstjänsten koncentrerar sig nu på att hindra de sista lågorna att sprida sig till åkrarna runt omkring. Spridningsrisken är relativt liten säger Anders Wirén, eftersom det marken är fuktig på morgonen.

Mindre brand i kyrkan
Drygt en halvtimme efter det första larmet kom ett nytt larm om att det brann i Västra Vemmenhögs kyrka en bit bort från Nils Holgerssons kursgård.

– Strax före klockan sex fick vi veta att det rök ur kyrkan. Då omfördelades resurser från Nils Holgersson-gården samtidigt som man larmade ytterligare resurser från Svedala och Genarp. Det var en mindre brand som de kunde släcka ganska snabbt och det blev inte heller några större skador på kyrkan, säger Anders Wirén.

Inga personskador
Inga människor skadades i bränderna. Kursgården hade inga gäster i helgen och kyrkan var tom.

Kan vara anlagda
Polisen utgår från att båda bränderna är anlagda och arbetar utifrån hypotesen att det är en och samma person som anlagt flera tidigare bränder i Ystad och Kristianstadtrakten det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista