Ett år efter valet

SD har starkt stöd i hans klassrum

1:36 min

Nemat Salehi är lärare i samhällskunskap och historia på Parkgymnasiet i Ystad. I skolvalet röstade mer än varann elev på SD - något som han tycker är svårt att hantera som lärare.

Efter skolvalet var Nemat Salehi frustrerad och ledsen över att mer än varannan elev på skolan har röstat på SD.

– Många av eleverna har inte haft lärare med utländsk bakgrund. För många är jag den första som bryter på svenska, men det bjuder jag på. En del av eleverna har aldrig umgåtts med folk med invandrarbakgrund.

Är det ett problem?

– Klart att det är det. Man pratar om integration men svenskar måste också öppna sina dörrar. Man måste ge och ta. Men det är inte så i dagens samhälle.

Men har du märkt någon skillnad på stämningen under det här året?

– Det är det som är det svåra. Alla mina elever är unika och jag gillar dem alla men jag vet inte vad de tänker. Vilka värderingar har de hemma, vad diskuteras där?

– Jag önskar att de kunde vara ärliga så att vi kunde prata om det. Men det är kanske känsligt för dem också, de är unga och många kanske röstar på Sverigedemokraterna för att det är coolt och tufft, utan att ha läst deras partiprogram.

Är inte det ett misslyckande i sig, av skolan?

– Det är klart att det är, alla måste ta sitt ansvar. Men nu har vi minskat samhällsundervisningen här till 50 poäng. Hur mycket hinner man på den tiden? Och den mesta av tiden är de i verkstaden.

Varannan elev här på skolan har ju röstat på Sverigedemokraterna, hur hanterar man det?

– Det är inte lätt. Jag är ju inte här för att omvandla alla Sverigedemokrater till sanna Socialdemokrater eller Moderater. Det är inte min uppgift. Jag ska presentera valen för dem och det viktigaste är att de röstar. Vilka de röstar på är deras sak.

– Men det är svårt för vi har inte fått några riktlinjer från Skolverket eller skolan. Om vi ska starta en politisk debatt till exempel. Vilka ska få komma?

– Man kan vända på frågan också. Om jag säger något negativt om Sverigedemokraterna så kanske någon av eleverna har föräldrar eller kompisar som sitter i fullmäktige som känner sig träffad. Så jag får censurera mig själv också. Och det är svårt.

Du kommer ju själv från ett annat land...

– Jag kommer från Iran. Och jag har sagt till mina elever att det finns en del iranier som håller med Sverigedemokraterna på grund av islam och religion.

– Men det är svårt, det är svåra problem. Men den här frågan om hur vi ska tackla Sverigedemokraterna är inte proriterad. Man lägger allt ansvar på samhällskunskapslärarna.

På Jacobsskolan i Hässleholm röstade 46 procent av eleverna på SD. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Ronny Pålsson tycker inte att SD:s åsikter går ihop med skolans värdegrund. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Rökrutan på Jacobsskolan i Hässleholm. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Viktor Mathiasson på Jacobsskolan tycker att fler skryter med att ha röstat på SD. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.