Köpenhamn

Cykel-VM spärrar av Köpenhamn

1:38 min

Avspärrningarna kring Köpenhamns innerstad under veckans Cykel-VM har väckt olika reaktioner. Nästan 100 vägar är avspärrade, vilket lett till att city förvandlats till ett bilfritt område.

– Jag är pilateslärare och personlig tränare och jag tror att folk inte kommer hinna komma till passen. Det märks nog även i småbutiker som mister kunder, säger Catherine Dreano Brandaou.

Cykel-VM är nu alltså i full gång i cykelhuvudstaden Köpenhamn och avspärrningarna på flera mil påverkar trafiken på olika sätt.

Bussrutter har fått läggas om och en av huvudvägarna, H.C. Andersens Boulevard, där tusentals bilister kör varje är dag är nu avstängd. De som brukar köra bil in till staden får nu därför ta cykeln eller promenera in till city.

Men Malmöbon Per Gottfrid som är en av 800 VM-volontärer och som jobbar med säkerhet säger att avspärrningarna är nödvändiga.

– Det är mycket säkerhet runt en cykeltävling eftersom det går riktigt fort, ibland upp till 50km/h. Så det gäller att ha allting avspärrat och ha kontroll på alla rörelser. Det är mycket bilister och cyklister i farten, säger Per Gottfrid.

Men i morgon är sista dagen som tävlingarna hålls i innerstaden innan de flyttas ut till Rudesdals landsvägar.