Skåne

Hög ersättning till politiker utan motkrav

1:06 min

Förra året delade fyra tidigare förtroendevalda i Hässleholm på närmare 1,2 miljoner kronor i såkallade visstidspensioner utan motkrav på att behöva söka jobb. I toppen för kommunerna i norra och östra Skåne finns Hässleholm.

Hela den politiska skalan finns representerade bland dem som får visstidspension i norra och östra Skåne. Mikael Hellberg från Kristianstad har sökt jobb i över ett år och tycker det strider mot Alliansens arbetslinje.

 – Det känns tryggt att veta att de får en visstidspension medan folk som knappt kan arbeta eller röra på sig blir av med sjukpenningen.

Systemet med visstidspensioner ger exempelvis Lennart Nilsson (C) som 2002 fick avgå som kommunalråd i Ängelholm efter 6,5 år rätt till en månatlig summa i totalt 23 år.

– De flesta av oss hade en påbörjad karriär som fick ett abrupt slut och det är nog en större omställning att komma tillbaka.

Så gjorde vi:

Reportrar från alla P4-stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlige arbetstagare blir arbetslös.

Här på P4 Kristianstad har vår reporter den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting i vårt upptagningsområde för att ta fram de uppgifter vi behövde. Materialet har sen lagts in i en excelfil (datafil), där vi har kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension, och göra våra intervjuer.

Azar Akbarian

Azar Akbarian, nyhetsreporter. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

azar.akbarian@sr.se
Tel: 044-775 12 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.