Ett år efter valet

"Tror att folk vågar prata mer"

1:33 min

Många människor upplever att samtalsklimatet blivit hårdare efter SD:s framgång i valet för ett år sen. Men det finns det också flera som ser fördelar med att ett parti som har invandringen högst upp på agendan kom in i riksdagen.

På koloniområdet Ringstorps sommarstad i Helsingborg är politik och samhällsfrågor inget som står högst på agendan. Men ibland poppar diskussionerna upp.

I området är det mest personer med svenskklingande namn. Men inte bara, säger Lennart Nilsson som har en kolonilott där.

– Här är en del utländska familjer som är jättetrevliga. De är inte annorlunda än vad vi är. Vi brukar alltid stå och prata med dem och för oss är det en vanlig granne, oavsett var de kommer ifrån, säger Lennart Nilsson.

Innan föra valet var det mest Socialdemokraterna och Moderaterna som kom till tals när man pratade politik på koloniområdet. Om Sverigedemokraterna kom på tal var det negativa åsikter. Men Peter Malmros, som har en kolionilott på Ringstorp, tror att det har ändrats. Och han tror att fler vågar prata om att de håller med Sverigedemokraterna.

- För att Sverigedemokraterna kommit upp sig lite och kommit så högt som de har gjort. Därför tror jag att folk vågar prata mer.

På Halmstad arena IP tränar Kurdiska IF. Föreningen bildades förra året och den samlar spelare med bakgrund från 17 olika nationer.

Ordföranden Max Balci berättar att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen snarare togs emot positiv än negativt där. Och någon rädsla för att ett invandrarkritiskt parti tog sig in känner han inte alls.

– Varför ska vi vara rädda om vi har bra politik? Så länge människor har tro på sin ideologi ska vi inte vara rädda. Konkurrenterna finns alltid. Utan konkurrenterna blir det inga förbättringar. Tänk om hela världen skulle köra Volvo, hur kan det vara spännande?

– Det är bra om andra människor också får chansen att komma in i svensk politik så att vi själva får avgöra vad som är rätt och fel.

De två reportagen hittar du här:

Ringstorps sommarstadi Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
17 nationaliteter finns representerade i Kurdiska IF. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio

Många invandrare inom fotbollen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.