Generationsväxlingsprojekt mot sitt slut

Malmö stads generationsväxlingsprojekt går nu in på sin sista termin och i höst är ett 70-tal lärare med i projektet. Generationsväxlingsprojektet startade år 2000 i syfte att bevara äldre lärares kunskaper samtidigt som nya yngre lärare successivt skulle slussas in på skolorna.

– När projektet startade var det många lärare som inte orkade ända fram till pensioneringen, säger Pär Blondell förhandlingssekreterare inom kultur, barn- och ungdom på Malmö Stad.

Generationsväxlingsprojektet startade år 2000. Sju miljoner kronor om året är avsatta till projektet och pengar finns beviljade fram till 2005. Projektet går ut på att mellan tio och 25 procent av en äldre lärares tjänst byts ut mot andra uppgifter som inte innebär undervisning i stora klasser.
– Man kan till exempel ha institutionsansvar eller hålla i körsång, antimobbing eller läxstöd, säger Per Blondell.

Skolorna får projektpengar för ersätta den äldre läraren med en yngre. Projektet är aktuellt för lärare över 60 år och hittills har det ofta lugnare tempot lett till att läraren orkar stanna kvar på skolan fram till pensionen.

Hjördis Härstedt är speciallärare på Apelgårdsskolan i Rosengård. När hon 2001 fick erbjudande om att bli avlastad i arbetet hade hon jobbat på skolan i 34 år.
– Min chef tyckte att jag tog på mig för mycket arbetsuppgifter och att jag var litet stressad också, säger hon.

Genom projektet har Hjördis Härstedt fått ansvar för skolans bibliotek och datorer, och hon trivs mycket bra med sina nya uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".