Ett år efter valet

Framtidstron på väg tillbaka i Landskrona

1:55 min

I Landskrona gjorde Sverigedemokraterna ett bra val 2006. Då blev staden Sverigedemokraternas starkaste fäste efter en valrörelse där kriminalitet, otrygghet och segregation stod i fokus. Men i valet förra året backade Sverigedemokraterna där.

– Det tydliga politiska ställningstagandet 2006 var något slags rop på hjälp. I takt med att vi åtgärdat problemen, så minskar behovet av väldigt tydliga politiska ställningstaganden, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraten Niklas Karlsson minns valrörelsen 2006 som tuff och med extremt fokus på kriminalitet och otrygghet stod i fokus. Och valresultatet innebar stora förändringar. Hans eget parti förlorade makten och sedan dess har en borgerlig treklöver styrt kommunen. 

I valet förra året var den stora skrällen att Sverigedemokraterna minskade rejält trots partiets framgångar runtom i landet. Men valresultatet påverkade inte majoritetsförhållandet och Torkild Strandberg och hans treklöver kunde styra vidare och precis som tidigare, ofta med stöd från Sverigedemokraterna något som också fått kritik.

Landskrona har under lång tid ofta beskrivits som en stad i kris med stora problem. Men något verkar vara på gång. Det handlar om nya bostadsområden och företag som har etablerat sig i kommunen. Och den här förändringen verkar märkas utanför stadshuset också.

Abdikarim Abdilahi är en ung kille som är intresserad av samhällsfrågor och han tycker att staden börjat förändras.

– Brott och kriminalitet minskar och det sker stora förändringar. Det finns en större framtidstro, säger Abdikarim Abdilahi.