Skåne

Fler konflikter efter kontantstopp

1:40 min

Igår blev ytterligare en tågvärd misshandlad och hotad då han skulle kontrollera biljetterna ombord på ett av pågatågen. Och Arriva, företaget som körde tåget, vittnar om att de hotfulla incidenterna på tågen har ökat. Det efter att kontantstoppet infördes i somras.

Malin är tågvärd och känner av en förändrad arbetssituation. 

– Jag känner mig fortfarande ganska säker när jag arbetar. Men jag har märkt av en förändring ombord på tågen. Det har blivit mer hotfullt och folk är mer aggressiva.

Hur förändrar det hur du arbetar?

– Jag tänker mer och mer på vad som kan hända och jag går inte gärna in i situationer på samma sätt som jag gjorde innan utan jag tänker på min egen säkerhet först.

Det är inte bara Malin som märkt av att fler konflikter uppkommer på tågen på grund av kontantstoppet som infördes i sommar.

– Det har alltid funnits någon form av hot, till exempel, stökiga fredagskvällar. Men efter kontantstoppet har vi sett en annan slags konflikter nämligen att folk kliver på utan biljett och att våra tågvärdar måste avkräva den höga bötesavgiften på 800 kronor. Och att det inte alltid går, säger Thobias Ligneman, pressansvarig på Arriva.

Det är viktigt hur man bemöter passagerarna. På så sätt menar Thobias Ligneman att många konflikter kan undvikas. Arriva utbildar redan sin personal i hur man bäst ska hantera konflikterna på tågen.

Arriva har nu två förslag till Skånetrafiken, som de skriver avtal med, hur man kan förbättra situationen för tågvärdarna och passagerarna. Genom att passagerarna skulle kunna betala med sms-biljett även på tågen och om en dubbel bemanning fanns på tågen stökiga fredag- och lördagkvällar så skulle arbetssituationen för tågvärdarna förbättras. Det skulle även bli enklare och billigare för passagerarna.

– Det säger ju sig självt. Om jag fick välja mellan att, om jag inte skulle ha en biljett, köpa ett sms för 100-150 eller betala den höga avgiften på 800 kronor så skulle jag ju självklart ta det billigare alternativet. Så ju förr ett sådant alternativ kan komma desto bättre, säger Thobias Ligneman.

Malin vill vara anonym och heter egentligen något annat.