Söderslätt

Nu hotar regnet höstsådden

Den regniga sommaren hotar höstsådden. Det är så blött i marken att många både haft svårt att skörda. Men bönderna drabbas ytterligare då det nu är svårt att så.

–Åkern ser ut som ett slagfält tycker jag. Med väldigt djupa spår och fuktigt och besvärligt. Här har vi knappt haft något uppehåll, det har nästan regnat varje dag, säger Otto Ellerström, lantbrukare i Stora Svågarp, norr om.

Stubbåkern där skördetröskan gått fram har rivit upp halvmeter djupa och lika breda spår på flera ställen och packat ihop jorden till stenhård lera. För att kunna bruka jorden måste jorden torka upp innan man ger sig ut med fler tunga maskiner. Om det inte slutar regna och torkar upp nu så hotas höstsådden, vilket kan resultera i brist på svenskt spanmål till nästa år.

På Söderslätt har man knappt haft något uppehåll de senaste månaderna. 400 millimeter regn har man mätt upp sen i juli och det är 200 mm mindre än vad man brukar få under ett helt år.

På många håll ligger vattnet synligt på ytan där dräneringssystemen inte klarar av den stora mängd regn som fallit.

–Systemen går fulla ända ut till havet så att bäckarna är översvämmade och det innebär att vattnet till och med kan tryckas tillbaka upp i åkrarna när det är så mycket vatten som det är nu.

Har du varit med om något liknande?

– Aldrig. Jag har varit företagare sen -76 och har aldrig varit med om något liknade.