Listorna valberedningens ansvar

Kvinnors erfarenheter måste tas tillvara i politiken. Det säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith i en kommentar till att nio av tio vallistor för vänsterpartiet i Skåne toppas av män.
Enligt Svensson Smith måste valberedningen för Vänsterpartiet i Skåne ta sitt ansvar för könsfördelningen på riksdags- och regionparlamentslistorna. Karin Svensson Smith säger också att det fanns det skånska kvinnor som ville ställa upp och kandidera - ändå valdes män. Och även om listorna för övrigt är varvade så räcker inte det för att ta tillvara på kvinnors erfarenheter. Vänsterpartiets partiledning kräver i ett brev att Skånedistriktets ledning agerar för att förbättra könsbalansen. Kjell Qvist, distriktsordförande för vänsterpartiet i Skåne, tror inte att det går att göra någonting åt de listor som redan finns. - Ombuden har bestämt att den ska stå först och den på andra plats, det är ett demokratiskt beslut som man tagit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista