Köpenhamnsjobb hamnar i Malmö

Akzo Nobels färgfabrik i Köpenhamn läggs ner, och produktionen flyttas till fabriken i Sege i Malmö. I slutet av 2005 ska flytten vara klar och det här kommer att innebära nya jobb på malmöfabriken.

Anledningen till flytten är att fabriken i Köpenhamn ligger för nära flera bostadsområden, dessutom har den lokala marknaden för träindustrifärg i Danmark stagnerat kraftigt, säger Stefan Fagerström, vice vd på Akzo Nobel Industrial Coatings AB i Malmö.

Det är Akzo Nobel Industrial Coatings i Danmark som lägger ner sin verksamhet. Företaget tillverkar färg för träindustrin och produktionen kommer nu att flyttas från fabriken i Köpenhamn till Sege i Malmö, där man idag tillverkar 11 miljoner liter färg om året. Efter överflytten kommer produktionen att ligga på 16 miljoner liter.

Men en flytt av produktionen till Sverige innebär att många på den danska sidan mister sina jobb. Närmre 75 personer berörs av fabriksflytten. Alla på fabriken kommer att få erbjudande om att flytta med till Sverige, men av erfarenhet vet man att många på särskilt kollektivssidan inte kommer att anta erbjudandet, säger Stefan Fagerström, och de kommer därmed att stå utan jobb när flytten är avklara

Fabriken i Köpenhamn kommer successivt att avvecklas fram till slutet av 2005, och det finns flera orsaker till att man gör den här flytten, säger Stefan Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".