Studentbostadsbristen når nya höjder

Bristen på studentbostäder har aldrig varit så stor som nu. Det visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS.Idag står 112 000 studenter i kö för en lägenhet.

Det är fler studenter än någonsin som står i kö för att ha någonstans att bo och enligt SFS: s rapport behövs det minst 60 000 nya lägenheter.

Jenny Åkesson pluggar på Malmö högskola och bor på 27 kvadratmeter i en studentlägenhet i ett ombyggt gammalt äldreboende. Hon trivs i sin ljusa fräscha lya men hon tycker hyran på 3200 kronor är för hög och hon får ta hjälp av sina föräldrar för att klara sig.

Rapporten visar att hyrorna för studentlägenheter har ökat rejält under dom senaste åren samtidigt som det inte hänt så mycket med studiemedlet. Hyreshöjningarna beror bland annat på att det är få bostadsbolag som bygger studentbostäder.

Kristoffer Burstedt på SFS tycker att det är både kommunernas och regeringens ansvar att se till så att studenter har någonstans att bo.

Dessutom har hyrorna höjts rejält under dom senaste åren vilket gör att många studenter inte klarar av sin ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".