Tidsplanen för Skånsk Livskraft för snäv

Kaos och längre köer väntar patienterna i Region Skåne i höst. Det hävdar läkarfacken i Skåne, som känner en stark misstro inför projektet Skånsk Livskraft Vård och Hälsa, som sätts i verket redan nästa månad.

De skånska läkareföreningarna anser att tidsplanen för Skånsk Livskraft är för pressad. Läkare som ska börja i en ny organisation om två veckor vet ännu inte exakt vad de ska göra på de nya klinikerna.

Även patienterna kommer att drabbas i höst, när avdelningar stängs på ett sjukhus innan en ny avdelning har öppnats på något annat sjukhus.

– Jag tror att det kommer bli kaos. Operationsplaneringen fungerar överhuvudtaget inte och i tidsplanen för de närmaste ett-två åren finns inga tider att ge för undersökningar som inte är akuta, Ingrid Sandhall, ordförande för de skånska läkareföreningarna.

Tidsplanen för Skånsk Livskraft läggs fast av hälso- och sjukvårdsnämnden om två veckor. Men enligt läkarföreningarna är det för sent att senarelägga flytten.

– Två veckor innan man skall stänga en intensivvårdsavdelning kan man inte plötsligt riva upp det beslutet. Folk har nya anställningar. Det kommer inte fungera att revidera tidplanen så här kort innan, säger Ingrid Sandhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".