Bornholmsjobb kan hamna i Skåne

Nedläggning, eller att stora delar av produktionen flyttar till Skåne. Det kan bli konsekvensen för Bornholms andelsmejeri när tidtabellen för färjorna mellan Ystad och Rönne ändras. Mejeriet får nämligen en del av sin mjölk från Skåne, och de nya färjetiderna gör att den inte kan levereras i tid.

Den mesta mjölken som används på Bornholms andelsmejeri kommer från Bornholm, men en betydande del importeras från Skåne. Men det är inte säkert att det kommer att fungera i framtiden.

Från första oktober ändras nämligen tidtabellen för färjorna mellan Ystad och Rönne, så att det inte längre går någon kvällsfärja från Ystad.

Alternativet blir att använda snabbfärjan, som fortsätter att gå kvällstid, men där är det inte möjligt att boka plats för mer än några dagar framåt. Att riskera att lastbilarna inte får plats och att mjölken får vänta till morgonen efter fungerar inte, eftersom det bara får gå en viss tid mellan mjölkning och ankomst till mejeriet.

Per Olesen, som är chef för Bornholms andelsmejeri, hoppas att de ska kunna komma överens med rederiet, så att de får någon form av garanti för att mjölken kommer med färjan.

Om det inte lyckas, så utesluter han inte att delar av verksamheten, som idag sysselsätter 60 personer, läggs ner, eller att så mycket som 20 jobb kan komma att flyttas till Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".