Lundaföretag får stor försvarsorder

Det lilla högteknologiska Ideon-företaget Exensor i Lund med åtta anställda har fått en order på 200 miljoner kronor från Tyska försvaret. Nu väntar den civila marknaden.

Det började i Västergötland för tio år sedan men för att få kompetent personal flyttade företaget för fem år sedan till företagsparken Ideon i Lund.

Där har man utvecklat en sensor som gör att militären kan urskilja hur fordon ser ut i detalj. Själva utrustningen tillverkas av Ericsson.

Genom ordern behöver företaget nyanställa och personalen kommer i det närmaste att fördubblas nästa år till15 anställda

Flera krigsmakter står nu på tur bland beställarna, men sensorn skall också kunna utvecklas för civila områden.

– I första omgången handlar det om utrustning för gränskontroll och gränsövervakning, för att bekämpa och skydda mot terrorism, skydda kärnkraftverk, kemiska fabriker och oljeraffinaderier, säger den danske VD:n Christian Gravengaard.

Hur länge har ni utvecklat det här?
 Idén föddes i början av 90-talet. I slutet av 90-talet flyttade vi från Mariestad till Ideon här i Lund för att hitta den expertis som behövdes för att föra våra produkter vidare, säger Christian Gravengaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".