Banverket vill ha billig lösning i Åkarp

Det blir ingen tunnel genom Åkarp, när järnvägsspåren på södra stambanan utökas från två till fyra spår, om Banverket får bestämma.

Istället förordar man det billigaste och bullrigaste alternativet, något som Erik Skärbäck, professor i översiktlig planering, starkt ogillar:

– Jag ser det som en ren provokation. Tar man fram en sådan lösning för Åkarp så finns det ingen annan svensk tätort som kan räkna med någon pardon, säger han.

Förslaget ska nu visas för allmänheten på Arlöv bibliotek i oktober. Därefter ska det ut på remiss och beslut väntas först under våren nästa år.

Burlöv kommun har länge arbetat för att få en tunnel vid den kommande spårutbygganden. Enligt Erik Skärbäck, som är en av kommunens representanter i den miljögrupp som granskat de olika spåralternativen, är en tunnel det enda sättet att göra Åkarp till en attraktiv del i regionen. Ortens närhet till flera universitet och Skånes ställning som ett av norra Europas största logistikcentrum kräver att bullret minimeras, menar han.

Men Banverket förordar alltså fyra spår i marknivå hela sträckan Arlöv-Flackarp som är aktuell i den här första järnvägsutredningen, och Ingela Olofsson, projektledare vid Banverket, förklarar varför:

– En tunnel är bäst ur miljösynpunkt, men vi måste även se på kostnaderna, säger hon.

Enligt Ingela Olofsson så kommer utbyggnaden att kosta en miljard kronor, skulle det bli en tunnel i Åkarp så blir priset det dubbla.

Men Erik Skärbäck, professor i översiktlig planering, menar att spår i marknivå kan betyda slutet för kollektivtrafiken i området.

– Det kommer att gå högbullrande tåg förbi perrongen så ofta, att pågatågsresenärerna inte kommer att vara trogna kollektivtrafiken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".