Höjd säkerhet dyr för fängelse

Kravet på att höja säkerheten vid landets anstalter efter sommarens uppmärksammade rymningar har inneburit stora kostnader för Kirsebergsanstalten i Malmö. Frustrerande, tycker personalen eftersom anstalten samtidigt har sparkrav i sin övriga verksamhet.

– Det blir en viss frustration eftersom man drar ned på vård vi bedriver och samtidigt höjer säkerheten, säger Jörgen Kristiansson, vakthavande på Kirsebergsanstalten.

Efter sommarens uppmärksammade rymningar beordrade kriminalvårdens generaldirektör Lena Häll Eriksson nio säkerhetsklassade anstalter i Sverige, däribland Kirsebergsanstalten, att vidta vissa säkerhetsåtgärder.

Bland annat skulle inpasseringskontroller av personal och besökare med hjälp av metalldetektorer införas med omedelbar verkan. Den extra kontrollen och förstärkt bevakning utanför murarna, när de intagna vistas utomhus, har inneburit en utökning med två och en halv tjänst i Malmö. Samtidigt ska anstalten spara in på uppemot sex tjänster från den verksamhet som inte sysslar med säkerhet.

– Det är lättare när en anstalt själv får planera, istället för att få en order, säger Jörgen Kristiansson som får förståelse för sin kritik av Doris Högne, överdirektör vid Kriminalvården.

– Jag har förståelse för kritiken att vi både gasar och bromsar. Men efter den senaste tidens händelser har vi varit tvingade att höja säkerheten, säger Doris Högne.

petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".