Fackligt miljonkrav på Lundaföretag

Fackförbundet Kommunal stämmer Lundaföretaget Anemon Personlig Assistans inför Arbetsdomstolen. Facket hävdar att företaget inte betalat ut korrekt övertidsersättning och semesterersättning till 21 medlemmar och kräver nu 2,5 miljoner kronor i skadestånd.

– Vi blev kontaktade av medlemmarna som undrade vilket avtal de gick på och då kom det fram att de gick på fel avtal, säger Annika Plym Olson som är vice ordförande i Kommunals sektion för Lunds kommun.

De 21 medlemmarna kräver övertidsersättning och semesterersättning på sammanlagt en miljon kronor. Dessutom kräver facket skadestånd på 50 000 kronor per medlem och 500 000 kronor till förbundet. Om Arbetsdomstolen ger Kommunal rätt kan det höga skadeståndet innebära att företaget går i konkurs och att Kommunals medlemmar mister sina jobb.

– Vi vill aldrig att våra medlemmar ska bli arbetslösa, men man får inte acceptera vilka villkor som helst bara för att få ett arbete, säger Annika Plym Olson.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".