Hypnos prövas för att bringa klarhet

Imorgon kommer den 52-årige man som är misstänkt för morden på 10-åriga Helén Nilsson och 26-årig Jannica Ekblad att sättas i hypnos. På så sätt hoppas man att mannen ska minnas vad han gjort.

– Han minns ingenting. Han blir rädd för sig själv när han hör de här anklagelserna mot honom. På det här viset hoppas vi att han ska minnas, säger Sven Jernryd som är 52-åringens advokat

I torsdags vallade polisen 52-åringen i stugan utanför Höör, där man misstänker att brotten ägt rum. Han togs till de platser i stugan där polisens tekniker gjort sina fynd och mordutredarna försökte få honom att kommentera dessa. Men mannen sade sig inte minnas något

I fredags träffade 52-åringen den psykolog som ska försätta honom i hypnos. Men även om man skulle komma fram till något så är det inte troligt att det går att använda i en domstol. Uppgifter som kommer fram under hypnos har mycket lågt bevisvärde, säger Sven Jernryd. Skulle det komma fram att mannen inte handlade överlagt kan det röra sig om dråp snarare än mord.

– Då har preskriptionstiden vad gäller Jannica gått ut, men inte vad gäller Helén, säger Sven Jernryd.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".