Standardsänkning trots budgethöjning

Regeringen väljer att satsa pengar på forskning. Men Lunds universitets stora problem är att man inte får några extra pengar till höjda löner och höjda priser.

2,3 miljarder extra miljarder kronor ska gå till forskning och forskarutbildning mellan 2005 och 2008. Men nästa år blir det inte speciell mycket, bara 100 miljoner extra. Kerstin Eliasson är statssekreterare vid utbildningsdepartementet:

- Det beror på det pressade budgetläget. Vi har enligt prognosen passerat utgiftstaket för 2005. Men det ser ljusare ut 2006 och 2007, säger hon.

Annars är det inga större satsningar inom universitets och högskolevärlden. Bland de mindre satsningarna syns bland annat ett ökat stöd till funktionshindrade.

Men Lunds universitets stora problem är att man inte får några extra pengar till höjda löner och höjda priser. Detta innebär i praktiken att universitetet måste spara cirka en procent om året. Göran Bexell är rektor för Lunds universitet:

- Det betyder att det hela tiden blir en standardsänkning. De ökningar som vi får måste även gå till pris- och löneökningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".