Skånska akutläkare i beredskap

Människor med livshotande skador och akuta sjukdomar ska få snabbare hjälp i Skåne. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska i nästa vecka behandla ett förslag som innebär att läkare ska vara beredda att rycka ut vid larm.

På det fyra akutsjukhus ska det dygnet runt finnas en läkare och sköterska kan rycka ut direkt till människor som blivit akut sjuka eller skadade och håller på att dö.

Idag finns den här verksamheten bara i mellersta Skåne.

Akutläkarna ska också hjälp sjuksköterskorna i de 50 vanliga akutambulanserna, så att patienterna kan komma direkt till rätt vård.

Akutläkarna kommer att jobba i ambulanssjukvården en tredjedel av tiden, resten av tiden kommer de att jobba på akuten och ta hand om de patienter som idag ofta får vänta länge på vård. Den här satsningen kostar 30 miljoner och kan införas nästa år.

- Vi hoppas att det här kan rädda liv. Och vi kan jämföra med statistiken bakåt om vi lyckas, säger chefläkare Paul Kongstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".