Skogsstiftelse kalhugger skog

Idag kommer regionfullmäktige att besluta att Region Skånes skogar ska förvaltas i en särskild stiftelse. Anledningen är att trygga tillgången på mark för natur- och friluftsliv, men för att bilda stiftelsen måste eventuellt en del av rekreationsskogen först kalhuggas.

Den nya stiftelsen Skånska Landskap, som regionfullmäktige ska ta ställning till idag, behöver ett startkapital på fem miljoner kronor.

Två av dessa fem miljoner kronor ska komma från att man kalhugger en del av det stora strövområdet Fulltofta och säljer virket. Minst 10 hektar gran, som motsvarar en yta stor som 20 fotbollsplaner, räknar man med att få hugga ned.

Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) ser inget problem i att man för att trygga rekreationsskogen i Fulltofta just måste hugga ned en del av den populära skogen.

–Det är ju definitivt inte värre än exempelvis vid de stormfällningar som vi har haft vid återkommande tillfällen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".