Utmanande trafikskyltar stoppas i Lund

Konstnärsudon FA+ får inte tillstånd att sätta upp sina trafikskyltar, med citat från Lars Noréns senaste pjäs, på stråket mellan centralstationen i Lund och stadsteatern. Skyltarna kan utgöra en trafikfara enligt Lunds kommun.

- Vi tycker inte att man ska blanda den här typen av skyltar med vanliga trafikskyltar. Det är inte lämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Vi har redan svårt att ta in all information som finns omkring oss, säger Håkan Lockby, gatuchef i Lund.

Konstnärerna Ingrid Falk och Gustavo Aguerre, som utgör duon FA+, har gjort om vanliga trafikskyltar genom att ge dom helt nya budskap. Budskapen kommer alla från dramatikern Lars Noréns senaste pjäs Krig som har premiär den 2 oktober i Lund. Samtidigt ska även installationen med skyltarna ha premiär på Lunds gator, men inte på gator som trafikeras av bilar.

Istället har kommunen föreslagit att skyltarna ska sättas upp på gång- och cykelstråket från universitetsbiblioteket till Krafts torg, och även på Knut den stores torg får det finnas skyltar. Men konstnärerna hoppas på att kunna få tillstånd att sätta upp någon enstaka skylt även på andra ställen, bland annat Mårtenstorget. Men Ingrid Falk säger att tanken absolut inte är att försvåra för trafiken.

- Vi vill inte orsaka några olyckor. Vi vill snarast vända uppmärksamheten mot att något har hänt sedan dagen innan, då skyltarna inte fanns där. När alla auktoriteter sätts ur spel. Det är den känslan vi når med projektet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".