Malmö

Handeln ner - men folk shoppar ännu i Malmö

1:40 min

Kläd- och skohandeln går uselt just nu, enligt nya siffror från Svensk Handel. Den ekonomiska oron i världen har gjort att folk lägger mindre pengar på att köpa kläder och detta märktes i september då försäljningen sjönk med nästan 8 procent jämfört med samma månad förra året. P4 Malmö har tagit pulsen på shoppandet i Malmö.

Men det finns butiker i Malmö som bara märkt av en liten minskning av handeln.

- Lite sämre har det nog gått i sommar och det beror nog på världsläget. Man håller nog lite mer i plånboken, säger en butiksägare.

Det är förmiddag och ganska tunt med kunder i butikerna i centrala Malmö. Och det går inte så bra för kläd- och skoaffärerna visar siffror från branschorganisationen Svensk Handel . Dom visar att förra september var en katastrof för klädbutikerna och det fortsätter i samma stil i år. Lite bättre går det för skoaffärerna. Men inte alla av Malmös butiker går dåligt. Det vittnar några butiksägare om.

- Vi säljer lika mycket som förra året, så det går jämt ut, säger en annan butiksägare.  

Vi har gått runt en del butiker i Malmö och det var ganska tunt med kunder. Det fina höst vädret och nedgången i ekonomin har gjort att folk inte handlar fullt så mycket som tidigare. Det tror en del butiksägare.

- Generellt tror jag att modevarors försäljning går ner, folk har kanske förlorat på arktier och är oroliga för att boräntorna ska gå upp och sparar därför sina pengar.