Simrishamn/Östra Göinge

Mackar tvingas lägga ner

1:31 min

Många mindre bensinstationer i landet har fått problem sen det blev ett krav på att sälja miljöbränsle. I Skillinge ledde det till att macken lades ner för några år sedan för att man inte hade råd med investeringen, men en del har klarat sig genom att sälja eller samarbeta med ett större bolag.

Om en bensinmack säljer över en miljon liter bensin eller diesel så måste macken även sälja något miljöbränsle. Det innebar problem för de mindre stationerna som i regel inte hade råd med den investering som behövdes för att uppgradera.

Macken i Skillinge på Österlen var en av dom som inte hade ekonomi till att uppgradera sin station. I anslutning till macken fanns en kiosk som fick det svårt när macken försvann, den lades ner första juli 2011, tre år efter att macken försvann. Kiosken var Skillinges postombud och det har försvårat vardagen för Skillingeborna och de drygt 110 småföretagen på orten.

– Vi förstår inte, har det inte med miljön att göra de här med att man nu måste köra några mil med sin post? Allting började med det här med macken, säger Berit Åkesson som är ordförande i Skillinge företagareförening.

Men en del stationer har lyckats; genom att antingen sälja eller samarbeta med något bensinbolag.

Glimåkras bemannade bensinstation i norra Skåne har sålt bensin delen av företaget till bolaget Qstar, som nu håller på med att uppgradera macken så det blir möjligt att tanka E85 (etanol) där.