Just nu

  • Trafikverket varnar för dimma på Öresundsbron
Malmö

Många känner sig tryggare

2:12 min

Malmöborna känner sig tryggare och de som råkar ut för brott i kommunen blir färre. Det visar den senaste trygghetsmätningen som Malmö stad och polisen presenterade i dag. Men det finns mycket kvar att göra och alla malmöbor känner sig inte trygga.

– Jag är inte rädd, men samtidigt hör man ju helt tiden om skjutningar och våldsbrott i stan. Det behöver ju helt klart göras mer, säger Andreas Nilsson, som är ute och går i centrala Malmö.

På presskonferensen inne på polishuset håller de församlade från Malmö stad och polismyndigheten med. De gläds åt att invånarna i kommunen känner sig tryggare, men det finns mycket kvar att göra.

– Det som oroar mig är att vi fortfarande har områden där otryggheten är hög. Så det finns fortfarande stora utmaningar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Kommunen och polisen har under en längre tid arbetat tätt tillsammans för att skapa en tryggare stad. I en rad projekt försöker man förbättra. Sedan en tid tillbaka jobbar de med så kallade mikroplatser, polisen jobbar väldigt nära medborgarna på vissa specifika geografiska platser där det varit stökigt. Seved är ett sådant område och där fortsätter man nu att lägga resurser.

Kommunen kommer också att satsa på att försöka skapa jobb åt unga och arbeta för bättre vittnesskydd, allt ska resultera i en tryggare stadsmiljö. Polisen och kommunen tycker att de har ringat in problemen väl och nu jobbar de vidare på den linjen.

– Vi ser att utemiljön verkligen påverkar människors känsla av trygghet. Därför är det viktigt att vi, kommunen, fastighetsägare och ideella föreningar tillsammans skapar en utemiljö som är trivsam att vara i, säger Ulf Sempert är polismästare i Malmö.