Nytt hörseltest för nyfödda dröjer

Trots att Region Skåne redan för tre år sedan beslutade att införa så kallad neonatal hörselscreening på nyfödda barn, har det ännu inte genomförts.

Elina Mäki-Torkko, överläkare på hörselvårdsavdelningen på Lunds universitetssjukhus, är irriterad över att ingenting händer.
– Jag skäms över det faktiskt. Det känns inte bra att vi ligger efter i diagnostiken.

Beslut för tre år sen
Redan för tre år sedan beslutade region Skåne att alla nyfödda skulle testas med så kallad neonatal hörselscreening. Det är ett enkelt test som redan på en dag gamla spädbarn kan upptäcka grava hörselskador som hotar barnets språkutveckling. Testet ersätter det så kallade boeltestet som görs först vid åtta månaders ålder med hjälp av skallror. Boeltestet har på senare tid fått mycket kritik för att inte vara tillförlitligt.

Att neonatal hörselscreening inte införts innebär att hörselskadade barn i Skåne inte alltid får hjälp i tid, säger överläkaren Elina Mäki-Torko.
– Det betyder att man inte kommer igång med habilitering, man får inte samma möjligheter att utveckla tal som de som har normalhörsel.

Två av tusen har grava hörselskador
Ungefär två barn per tusen födda har grava hörselskador vid födseln. Danmark tog nyss beslutet om att alla nyfödda ska kontrolleras med neonatal hörselscreening, och flera landsting i Sverige har också infört testet.

Ingrid Lennerwald, socialdemokratisk ordförande i Region Skånes Hälso och Sjukvårdsnämnd, menar att det inte är ekonomiska skäl som gjort att testet efter tre år ännu inte är införts i Skåne. Nu ska frågan upp när man behandlar budgeten inför 2005.
– Uppenbart fungerar inge boeltestet fullt ut och då måste man hitta något annat sätt att hantera det på, säger Lennerwald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".