Fartyg bör anslutas till el i hamnen

För att slippa skadliga utsläpp ska samtliga fartyg, istället för att gå på tomgång, el-anslutas när de ligger i Trelleborgs hamn. Det kräver länsstyrelsen i en skrivelse som lämnats till Miljödomstolen.

–Trelleborg överskrider redan nu de miljökvalitetsnormer som kommer gälla nästa år. Det här är ett sätt att minska mängden kväve och svavel. Det skulle också innebära minskat buller, säger Carola af Klinteberg, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Trelleborgs hamn är den första hamnen i Skåne som ska tillståndsprövas enligt miljöbalken. Därefter ska ytterligare sex skånska hamnar tillståndsprövas. Egentligen ska det ske på länsstyrelsenivå, men eftersom Trelleborgs hamn samtidigt söker tillstånd att bygga ut i havet, så rör det även en vattendom, och då ska ärendet alltid prövas i miljödomstolen.

På länsstyrelsen vill man alltså bland annat att alla fartyg som ligger vid kaj ska el-anslutas, men det här kräver stora investeringar från hamnens sida.

–Det innebär att vi måste göra en helt ny kabeldragning till samtliga färjeläge. Det här medför kostnader på flera miljoner kronor, säger Jim Leveau, trafikledare vid Trelleborgs hamn.

Ärendet kommer att avgöras i en miljödomstolsförhandling i vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".