Skånska bönder odlar afrikansk fisk

Nu ska skånska bönder börja odla afrikansk ålmal. Och Swedish Meat Kävlinge ska börja slakta fisk. Så ser planerna ut för Greenfish, ett nytt företag som vill att Skåne ska bli ett centrum för fiskodling inomhus.

Det handlar om att odla fisk inomhus, ute på bondgårdar. Konceptet går ut på att bönderna själva odlar växter, som fisken ska äta. Dessutom är odlingsmetoden miljövänligare jämfört med traditionell fiskodling i havet, säger Greenfishs Björn Lindén.

Men det är inte vilken fisk som helst som ska odlas. Bland annat vill Greenfish lansera afrikansk ålmal. Ett kanske än så länge exotiskt inslag för många skånska bönder, och svenska konsumenter.

– Den här fisken blir vitaktig när man lagat till den, den håller ihop bra och har en väldigt god smak, säger han.

Afrikansk ålmal var det alltså, som Greenfish vill att de skånska bönderna nu ska vänja sig vid. Och dessutom hoppas man Swedish Meat i Kävlinge, företaget som slaktar grisar och kor och som länge kämpat i motvind med uppsägningar och tappad produktion, nu också ska börja ”slakta” fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".