Samordnad kvalitetskontroll i lantbruket

Pilotprojektet ”Skånespåret”, med samordnade kvalitetskontroller på de skånska lantbruken, är nu avslutat och har visat sig fungera bra. Och nästa år är det dags att genomföra den här typen av kontroller på riktigt!

Projektet startade för två år sedan för att spara tid och pengar hos de skånska lantbrukarna och på så sätt bättre kunna konkurrera med övriga Europa.
 - Det är viktigt att både spara på kostnaderna och att spara tid. Kan man då samorda detta  till ett kontrolltifälle,så är det bra, säger Anders Olsson, lantbrurkare från Ängelholm, är ordförande i projektet.

För att livsmedelkonsumenterna ska kunna känna sig trygga och vara säkra på att svenska livsmedel håller hög kvalitet så genomförs kvalitetskontroller på de svenska lantbruken. Men för en lantburkare som har en blandad produktion och därmed får besök av flera kontrollanter om året så blir de här kontrollerna tidsödande och dyra, och det var därför idén om samrodnad kontroll föddes.
¨
Bakom försöket står, förutom LRF, även flera livsmedelsföretag bland andra Skånemejerier, Svenska Lantmännen, Findus och Danisco. Men för att kontrollen inte ska gynna något enskilt företag så rekryteras en oberoende kontrollant. 35 gårdar har ingått i pilotprojektet och en av dom är Gunnaröds gård norr om Eslöv, en mjölkgård som drivs av Alvar och Carina Sonesson. Och dom tycker projektet har fungerat bra.
- Jag tyckte att det var en otrolig kick att gå med en oberoende part och titta på verksamheten, säger Carina Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".