Malmö

Kritik mot indragen cellprovsbuss

1:35 min

Den framgångsrika så kallade cellprovsbussen i Malmö har lagts ner på grund av hälsovalet i mödravården. Men den politiska oppositionen är kritisk.

– Om vi startar ett projekt som i förlängningen visar sig kunna rädda liv, då ska vi fortsätta med ett sådant projekt, säger Ingrid Lennerwald (S), andre vice ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne.

Cellprov tas på kvinnor mellan 23 och 65 år för att i tid kunna upptäcka cellförändringar och därmed förhindra livmoderhalscancer. Andelen kvinnor som kommer på cellprovtagning varierar kraftigt mellan olika delar av Skåne.

Provtagningsbussen som åkt runt i Malmö i knappt ett år har främst varit i stadsdelar där färre än var femte kvinna tar cellprov. Den utvärdering som gjorts visar att dubbelt så många som gjort ett cellprov i bussen hade cellförändringar, jämfört med dem som gör det på klinik, vilket troligen beror på att de dröjt med provtagningen.

Att det inte blir någon fortsättning med bussen beror på att hälsovalet införts i mödravården, och ansvaret för cellprovtagningar ligger på primärvården och de privata mottagningarna. Bussen ska i fortsättningen istället rulla i Västra Götalandsregionen. Men regionrådet Gilbert Tribo (FP) hävdar att bussen hade kunnat räddas kvar i Skåne.

– Det är absolut möjligt att ha kvar bussen, om någon vårdgivare som till exempel den offentliga primärvården hade velat ta över den och driva den i sin regi. Nu var det tyvärr inte så och vi fortsätter att arbeta för att det ska finnas någon vårdgivare som är intresserad att driva en liknande verksamhet, säger han.

Men varför var det inte möjligt att ha kvar bussen utanför mödrahälsovården?

– Nej, det går inte i ett valfrihetssystem. Då måste all verksamhet in och då kan vi inte särfinansiera den.

Men Ingrid Lennerwald köper inte det argumentet.

– Kan man fatta ett politiskt beslut om allt annat, kan man fatta ett politiskt beslut om detta, säger hon.