Malmö

Möjligt skydda cykeln med busskort

1:46 min

Vill du vara säker på att din cykel står kvar när du kommer hem från jobbet, kan Jojokortet vara ett bra lås. På cykelgaraget i Hyllie i Malmö kan cyklister på försök få tillgång till en inhägnad cykelparkering, dit kortet fungerar som en nyckel.

– Ja, det här är den låsta delen där vi provar den här idén som är alldeles ny, där vi erbjuder en säkrare parkering. Du ser lite finare cyklar eller att de helt enkelt vill vara helt säkra på att cykeln står kvar när de kommer tillbaka, säger Tina Giannopoulou, projektledare på gatukontoret i Malmö.

Genom att hålla Jojokortet mot en läsare öppnas järngrinden och cykeln kan rullas in. Cykelgaraget Bike and ride i Hyllie har plats för över 1000 cyklar, och efter ett år parkerar runt 650 cyklister här varje dag.

I två plan kan man här ställa sin cykel i nära anslutning till tåget, och anställda cykelvärdar sköter och ser till parkeringen dagtid. Under natten står cyklarna obevakade.

Intresset har varit stort främst bland dem som har dyrare cyklar. Det är också en hel del danskar som jobbar i Sverige, som istället för att betala för att ta med sig sin cykel på tåget varje dag kan ställa en cykel här som de vet står kvar.

Nästa år räknar man med att komma igång på allvar och på fler ställen. De låsta cykelparkeringarna kommer att finnas både på Triangeln och på centralstationen när cykelgarage byggs där. Från och med i vår kommer alla som vill kunna ladda sitt Jojokort med extratjänsten ”Säker cykelparkering”. Det är bara början när det gäller extratjänster, tror Tina Giannopoulou på gatukontoret.

– Man skulle kunna lägga till en bilpoolstjänst eller ta en hyrcykel. Det finns oanade möjligheter, säger hon.