Nya psyknedskärningar trots extrapengar

I tisdags utlovade regeringen i sin budgetproposition en halv miljard kronor extra till psykiatrin i Sverige. Men trots extra pengar, så blir det även nästa år nedskärningar inom den redan hårt ansträngda och kritiserade psykvården i Malmö.

På tisdag om en vecka tas beslutet om att 15 miljoner kronor ska sparas.

- Enligt sjukhusledningens förslag så har vi har en reducering av vår budget på 15 miljoner för 2005 jämfört med i år, säger Herman Holm, chef för psykiatrin i Malmö.

Psykiatrin i Malmö har den senaste tiden kritiseras av både personal och granskande myndigheter. Socialstyrelsen har till exempel riktat kritik mot att brister på den akutpsykiatriska kliniken i Malmö, som upptäcktes för tre år sedan, ännu inte åtgärdats.

Och personalen har anordnat protestmöte och namninsamling mot att både patienternas vård och personalens arbetsmiljö försämrats av nedskärningar. Förra året skars 50 tjänster bort, och personalen säger sig nu gå på knäna.

Men trots personalens protester, så klubbar alltså Region Skåne nästa tisdag att ytterligare 15 miljoner ska bantas bort i malmöpsykiatrins budget nästa år.

- Det är ett besvärligt läge. Det saknas nästan en miljard kronor i Region Skåne. Men psykiatrin kommer att få något mindre besparing än andra verksamheter, procentuellt sett, säger han.

Besparingen blir alltså 15 miljoner kronor är alltså nästa års besparing. Och det trots att regeringen i budgetpropositionen i tisdags utlovade en halv miljard extra till psykiatrin i Sverige. Men det där är just ”extra” pengar, som inte kan räknas in i budgeten:

- Jag tror inte att det kommer att betyda något för besparingarna. Jag gissar att pengarna kommer att öronmärkas på något sätt. Och för åren 2006-07 finns inga löften. Så pengarna kan inte läggas in i en budget framöver, där vi vet att även fortsättningsvis kommer att få dem, säger Herman Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".