Malmö

Hårt tryck på Malmös barnomsorg

1:28 min

Det är babyboom i Malmö. Jämfört med förra året går det 1 000 fler barn på dagis i staden. En stadsdel som växer fort är Fosie. 

– Vi har ökat med ungefär hundra barn per år de sista åren och det har ställt till bekymmer för oss. Det är väldigt roligt att vi har så många små barn och det är roligt att föräldrar och barn flyttar till oss, men vi ska ordna förskoleplats till dem och vi är ständigt lite på efterkälken, säger Henric Kahlmeter, barn- och ungdomschef i stadsdelen Fosie.

Det är nästan 17 000 barn som går i Malmös förskolor. Det är 1 000 fler än förra året.

– Vi måste hela tiden bevaka och vi måste hela tiden se till att hålla rätt takt i utbyggnaden. Blir någonting försenat i tre månader, kan det bli katastrof vår planering.

Vad gör ni att för korta köerna?

– Vi bygger och bygger. Sedan jag började i Fosie 2003 har vi planerat och byggt nästan 1 000 platser i bara Fosie som visserligen är en stor stadsdel, men ändå bara en del i Malmö, säger Henric Kahlmeter. 

Fosie växer snabbt och har svårt att hinna ikapp. Hälften av de barn som föds i Malmö, föds i Fosie och stadsdelen klarar knappt att erbjuda dagisplats inom de fyra månader som gäller.

– Tittar vi på vår statistik och några år bakåt i tiden ser vi att vi har klarat att ge barnomsorgsplats inom fyra månader, men nu är det oroligt. Nu har vi hundra barn i kö och jämför vi det med oktober förra året hade vi bara femtio barn i kö. Köerna har dubblerats, konstaterar Henric Kahlmeter.