Psykbesparingar förbryllar

Det blir inte alls några stora besparingar inom psykiatrin i Malmö nästa år. Imorse sa chefen för psykiatrin i Malmö att de hade ett sparbeting på 15 miljoners, men enligt distriktsnämnden handlar det bara om drygt 3 miljoner som ska sparas.

Ordföranden i nämnden för Sydvästra skånes sjukvårdsdistrikt, socialdemokraten Per Olof Olofsson, är kritisk mot psykiatrichefens utspel.

- Jag blev något förvånad när jag hörde uttalandet, för de har ju blivit av med en del av verksamheten till en privat entreprenör. Och de kan ju inte behålla pengarna, när någon annan gör jobbet säger han.

Jämfört med i år kommer psykiatrin vid Universitetssjukhuset MAS att ha 15 miljoner kronor mindre nästa år. Men enligt Per Olof Olofsson är det mesta redan insparat, kvar är bara 3,4 miljoner kronor i en budget på 400 miljoner kronor.

- Som vi ser det så har psykiatrin kvar effektiviseringar och rationaliseringar motsvarande 3,4 miljoner. Vi tror att det finns utrymme för detta, säger Per Olof Olofsson.

De 3,4 miljonerna kräver enligt politikerna fortsatta åtgärder avseende vardagsrationaliseringar. Vad det innebär ska redovisas senast i mitten av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".